Filmes írások, kritikák, elméleti munkák

Készülőben lévő, publikálatlan vagy már publikált filmes témájú elméleti munkáim, kritikáim gyűjteménye. 1987. december 26-án születtem Budapesten, jelenleg főiskolai hallgató vagyok.

Friss topikok

  • The Persuaders: www.facebook.com/pages/Szerelmek-Haza/135821906482499 (2011.02.07. 12:07) Boldog karácsonyt!
  • Margelle: Kedves Critixx barátom , belőled nemzetközileg is elimert filmkritikus ( és filmrendező?) lesz ! ... (2008.09.09. 15:21) Lumiére-ék és a youtube

Linkblog

Lumiére-ék és a youtube

2008.07.07. 18:39 | critixx | 3 komment

Címkék: film internet youtube videó vonat site weblap böngészés dániel rudolf 1895 louis megosztó filmelmélet edison chaplin lumiére méliés auguste érkezése

Rudolf Dániel
Lumiére-ék és a youtube
Az internet, mint időgép

A minap az egyik legnépszerűbb, úgynevezett „videó megosztó” oldalt böngésztem. Tudják, amelyre minden rendes vagy rendetlen, érdeklődő vagy csak exhibicionista fiatal vagy idősebb „netbúvár” felrakja jobb-rosszabb minőségű és tartalmú, saját vagy mástól „lopott” kisfilmjét.

Meglepődéssel és jóérzésű kíváncsisággal töltött el, mikor a videó alkotások rengetegében bóklászva nem kisebbre, mint filmtörténeti ereklyére leltem. Egy kattintásra, szépen belepréselve a kis, előpattanó videó-ablakba előttem teremtek Auguste és Louis Lumiére apró film-kezdeményei, egy évszázad távolából, a múlt különös ajándékaiként egy száztíz évvel későbbi, jóval különösebb kornak.

Nem kell nagyszabású munkára gondolni: csupán néhány perces jelenetekről van szó (minő távolban volt még ekkor Chaplin vagy akár csak Méliés!), apró mozzanatokról a 19. század Franciaországának ember-tájképeit ábrázolandó az ámuló közönségnek. A gyárból hazafelé tartó munkások, vagy a legendás „vonat érkezése” jelenet, melyeket első ízben azon a történelmi napon, 1895. december 28-án vetítettek fizető nézők szeme előtt. Talán akaratlanul, észre se véve ennek jelentőségét, a film megszületésének pillanatát láthatja a youtube-on barangoló átlagember! (Persze bizonyos Thomas A. Edison már négy évvel korábban kitalálta a filmet, de a nyilvános vetítés érdeme a francia fivéreké.)

De nekem többet jelent ez az élmény! Számomra a Lumiére fivérek mai szemmel (sőt már nyolcvan évvel ezelőtti szemmel is) primitív, a látványosság funkcióját betöltő rövid alkotásai kaput nyitnak egy régmúlt korra, átadva világuk lenyomatát a jövőnek.

Az „utca embere”, aki akarva vagy akaratlanul kiállt a kamera elé, hogy megmutassa magát a világnak, önkéntelenül is dokumentummá vált, egy történelmi korszak leképeződésévé. Vajon gondolta-e volna az öltönyös, bajszos francia férfi és felesége, mikor több mint egy évszázada a kamera elé álltak, hogy még ennyi év elteltével is megmarad képük hús-vér valójában, fekete-fehér árnyalatokban, mozogva, élve, miután ők már rég meghaltak? Legvadabb álmukban sem képzelték volna, hogy a száz évvel későbbi „poszt-indusztriális idők” fiai és lányai még csak nem is egy filmszínház elsötétített nézőteréről, hanem otthonukból, kényelmes karosszékükben ülve látják majd életük eme rövid fejezetét?

És vajon Lumiére-ék, Edison és a többiek gondoltak valaha arra, hogy tevékenységükkel, melynek célja csupán az egyszer-kétszeri látványosság és az anyagi bevétel volt tulajdonképpen sokkal többet tettek? Üzenetet küldtek a jövőnek, filmszalagba csomagolták saját korukat, melyet most – a jegyár kifizetése nélkül! – vajmi erőfeszítéssel kibonthatunk és megtekinthetünk az Internet „hálóját” használva rá, hogy belenyúljunk a múlt kútjába?

A régi médium, a mozgókép átadta a helyét egy újnak, melyen keresztül bárki elérheti annak kezdeti eredményeit, történetét és egy kattintással újra életre keltheti a celluloidba égetett, régen elfeledett alakokat. A többmilliárdos forgalmú videómegosztó-site új értelmezést kap: időgépként funkcionál!

Budapest, 2008. március 9.

(egy átszerkesztett változatát később felhasználtam főiskolai internetes gyakorlatom során (5-ös lett...), de végül nem került publikálásra)

A bejegyzés trackback címe:

https://critixx.blog.hu/api/trackback/id/tr39557637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.10. 07:19:47

Olvasunk, figyelünk, várjuk a folytatást... És osztályozunk:-)
ü
bbjnick

critixx 2008.07.10. 10:36:09

Köszi. Sok kész írásom van, csak nem akarom őket egyszerre feltölteni... :-D
Meg dolgozom is sokan. Köszi a figyelmet. Amúgy egy másik írásom márt fent van, nem tudom miért ezt linkeli be elsőnek...

Margelle 2008.09.09. 15:21:39

Kedves Critixx barátom , belőled nemzetközileg is elimert filmkritikus ( és filmrendező?) lesz !
Zseniális munkáid vannak,amiket jó lenne ha mindig fel is tennél ide,hogy elovashassuk őket! További sok sikert kívánok, jó tanulást és jó filmhez,jó sört ! Üdv: Margelle
süti beállítások módosítása